رونمایی سایت عبدالحمید واسطی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام


رونمایی از سایت (پایگاه آموزشی ISIN.ir) و


معرفی دستاوردهای 5ساله موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام


به ادامه مطلب مراجعه بفرمایید


 





سه شنبه 14 شعبان ، 12 خرداد ، ساعت 17 ، با سخنرانی حضرت آیت الله هادوی تهرانی



حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحمید واسطی که عصر امروز در نشست خبری تشریح برنامه‌های  موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام در محل این موسسه سخن می‌گفت، در ادامه اظهار کرد: شکل‌گیری یک تمدن برتر در عرصه جهانی نیاز به محصول‌آوری آن تمدن دارد.

وی ادامه داد: مجموعه عوامل تشکیل‌دهنده یک تمدن مادامی که به محصولی دست پیدا نکنند نمی‌توانند آن تمدن را به مراحل شکل‌گیری، رشد و بقاء برسانند.

معاون پژوهشی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام تصریح کرد: این موسسه از سال 86 آغاز به کار کرد و در اولین گام برنامه‌ای ده ساله را برای خود ترسیم کرد که ظرف پنج‌سال گذشته مرحله پنج ساله اول آن عملی شده است و هم اکنون در حال تدوین برنامه‌های پنج‌ساله دوم آن هستیم.

واسطی افزود: طراحی سیستم‌های دینی و فرآیندهای تمدنی با اقتباس از روش‌های تمدنی در زمینه‌های مبانی، روش‌ها و نقشه های راه در مسیر فعالیت ما از اهمیت خاصی برخوردار هستیم.

وی عنوان کرد: بسته‌بندی مبانی فکری از مبانی انسان‌شناسانه گرفته تا معرفت‌شناسانه و ارزش‌شناسانه در این مجموعه به وجود آمد و تبدیل شد به محصولی به عنوان نگرش سیستمی به دین که تمام این مجموعه به شکل کتابی در آمده است.

معاون پژوهشی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام گفت: از دیگر فعالیت‌های این مجموعه تدوین بسته روش تحقیق مدل‌سازانه بوده است که این مجموعه تبدیل به کتاب شد و در اختیار متقاضیان قرار گرفت.

واسطی خاطرنشان کرد: بسته نقشه تمدن شامل سازه‌ها و فرایندهای تمدنی نیز از دیگر فعالیت‌های این مجموعه است که هم اکنون بر روی سایت موسسه بارگذاری شده است.

وی ادامه داد: در حیطه تحقیقاتی تولید مبانی و روش در دستور کار ما قرار گرفته است که در همین راستا مدل نظری‌پردازی و علم دینی از اصلی‌ترین مواردی بود که در موسسه مطرح شد و براین اساس تصمیم گرفته شد که در این زمینه فعالیت‌های پژوهشی از زیرساخت‌ها آغاز شود و ادامه پیدا کند.

معاون پژوهشی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام اضافه کرد: سبک زندگی و الگوی اسلامی پیشرفت از مواردی است که در برنامه‌های پنج سال دوم این موسسه هدف‌گذاری شده است که توصیف و توزیع تفصیلی این موارد در روز سه‌شنبه انجام خواهد شد.

واسطی اظهار کرد: سایت مجموعه ما با آدرس ISIN.IR قابل دسترسی است و مطالب مطرح شده در این سایت نیز به صورت کتابی در چهار جلد و بیش از 2000 صفحه هم‌اکنون در حال طی مراحل انتشار است.

وی افزود: در مراسم روز سه‌شنبه مدیر موسسه توضیحاتی را در خصوص فعالیت های این مجموعه و بنده نیز توضیحاتی را در خصوص محتوای سایت مطرح خواهم کرد و در ادامه آیت الله مهدی هادوی از قم با موضوع نقش حوزه‌ها در تمدن‌سازی اسلامی به سخنرانی خواهند پرداخت.

معاون پژوهشی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام گفت: همچنین بروشور معرفی سایت و موسسه و همچنین سی‌دی تمام متن سایت نیز در بین حاضرین توزیع خواهد شد.

واسطی تصریح کرد: تلاش ما در این مجموعه ایجاد پروتکل‌های تصمیم‌سازانه برای مدیران و تصمیم‌گیران است به نحوی که قابل مقایسه و رقابت با سایر مجموعه‌های بشری باشد.

وی خاطرنشان کرد: این مجموعه تلاش می‌کند تا در پنج‌ساله آینده رشته فقه تمدنی را برای طلاب سطح سه به بالا ارایه دهد که مدرک این رشته معادل فوق‌لیسانس است.

معاون پژوهشی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام با بیان اینکه دوره تربیت محقق طراح سیستم‌های دینی توسط این موسسه برگزار شده است، گفت: براین اساس 15 محقق از بین طلاب دروس خارج فقه جهت تدریس محتوایی که در پروژه‌های مجموعه به دست می‌آید تربیت شدند.






---------------------------------------











حجت الاسلام والمسلمین مهدی هادوی تهرانی، استاد خارج فقه حوزه علمیه قم شب گذشته در مراسم رونمایی از دستاوردهای پنج ساله و پایگاه تحقیقاتی و آموزشی مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، با طرح این پرسش که نقش و وظیفه امام در زندگی ما و در دوران غیبت چیست؟، گفت: برخی می گویند ایشان واسطه فیض هستند؛ حرف این عده صحیح است ولی این یک مسؤولیت تکوینی است که امام واسطه خیرات و برکات از جانب پروردگارهستند و این همه نقش امام نیست.

 

وی افزود: پاسخ دیگری که مطرح می شود این است که شیخ طوسی فرمود: «اگر روزگاری علما بر موضوع نادرستی اجماع کنند، وظیفه امام است که به طریقی این اتحاد خلاف را بشکنند» اما همه می دانیم که این گفته هم نادرست است چراکه در دوران غیبت، این همه اشتباه و کارهای خلاف حق رخ می دهد و امام دخالتی نمی کنند یعنی اصلا امام وظیفه ندارند درجایی که همه علما توافق نظر بر موضوع نادرستی دارند، دخالتی کنند.

 

حجت الاسلام والمسلمین هادوی تهرانی تصریح کرد: سه شأن برای ائمه معصوم مطرح است؛ بیان احکام الهی، ولایت به معنای مدیریت جامعه و امر و نهی  ولایی و قضاوت به معنای حل مخاصمات و صادرکردن حکم الهی. امام عصر (ارواحنا له الفدا) درحال حاضر هیچ یک از این سه شأن را هم انجام نمی دهند، پس مهم ترین وظیفه حضرت چیست؟.

 

عضو شورای بررسی متون علوم اسلامی وزارت علوم در پاسخ به سوال خود ابتدا به تصورات تخیلی و غیرواقعی از حضرت حجت(عج) اشاره و اظهار کرد: برخی از ما انتظار داریم حضرت با قدرت های ماوراء طبیعی کاری کنند و یا این که می پنداریم ایشان به شکل غیرعادی زندگی و دائما از ابزارهای غیبی استفاده می کنند در حالی که این عقاید خلاف واقع و گاها مخالف عقاید اسلامی است.

 

وی افزود: وقتی قرآن برای پیامبران می فرماید: «قل إنّما أنا بشر مثلکم» و پیامبران عظیم الشأن را انسان های عادی که مانند همه مردم غذا می خورند، لباس می پوشند و زندگی می کنند، معرفی می کند، این نادرست است که ما حضرت بقیه الله(عج) را موجودی خارق العاده بپنداریم. حتی سن زیاد حضرت مهدی(عج) هم در کنار عمر نوح معنای عادی پیدا می کند.

 

حجت الاسلام والمسلمین هادوی تهرانی با بیان این که امام زمان(عج) تافته جدا بافته ای از پیامبران و از متن اولیا هم جدا نیستند، اظهار کرد: اگر این گونه بود همان ابتدا حضرت با اشارتی همه دشمنان را نابود و با اشارتی همه کفار را مؤمن و قیام می فرمود و این همه خون دل خوردن و مصیبت دیدن و ریاضت کشیدن هم نداشت.

 

 وظیفه اصلی امام زمان، فراتر از سه شأنی که همه انبیا و ائمه دارند، برپایی نظام جهانی اسلام است

وی گفت: به نظر بنده این که ما حضرت را نمی بینیم به خاطر این است که امام زمان(عج) در حقیقت آن کسی نیستند که ما انتظار داریم ایشان را ببینیم و اصلا یکی از الطاف و نعمات خداوند به ما همین است که اجازه دیدن حضرت به ما داده نمی شود چرا که اگر می دیدیم که حجت بن الحسن (ارواحنا له الفدا) هم مانند ما زندگی می کنند، غذا می خورند و لباس می پوشند و غیره، ‌بعضا ایمان مان را به ایشان از دست می دادیم.

 

مسؤول مؤسسه فرهنگی رواق حکمت خاطرنشان کرد: به عقیده بنده مهم ترین وظیفه حضرت، همین است که در عصر شناخته نشوند؛ این مسأله منکر شئون سه گانه حضرت به عنوان ولی معصوم نیست ولی هدف و وظیفه اصلی حضرت، فراتر از آن سه شأن و در وهله اول، برپایی نظام جهانی اسلام است. تفاوت حضرت مهدی(عج) با انبیا و اولیا هم همین است که برای بسیاری از پیامبران و امامان امکان حکومت مهیا نشد و یا در یک دوره کوتاه و محدود، حکومت جامعه در اختیار آنان قرار گرفت اما حضرت بقیه الله(عج) وظیفه دارند حکومت جهانی اسلام را برقرار کنند.

 

ابعاد حکومتی و مفاهیم بنیادی تشکیل حکومت از منظر اسلام

حجت الاسلام والمسلمین هادوی تهرانی در ادامه به بیان ابعاد حکومتی و تبیین مفاهیم بنیادی تشکیل حکومت از منظر اسلام پرداخت و گفت: علی عبدالرازق مصری که دوره تحصیلات خود را در دانشگاه الازهر مصر گذرانده بود، اولین کسی بود که در جهان اسلام نظریه جدایی دین از سیاست را مطرح کرد کرد؛ از آن زمان و حتی پس از تکفیر او، این بحث ها ادامه دارد.

 

وی افزود: از سه رویکرد تاریخی، احکامی و کلامی می توان توانایی و رویکرد اسلام برای تشکیل حکومت را بررسی کرد؛ از منظر تاریخی، در دوره ای که  جزیرة العرب یک سرزمین بسیار عقب افتاده بود به گونه ای که هیچ یک از قدرت های بزرگ آن زمان نظیر ایران و روم و چین درصدد تسلط بر آن نبودند، دین مبین اسلام در این منطقه ظهور کرد و همین اسلام توانست قبایل وحشی جاهلی را به جایی برساند که در دوره طلایی اسلام شاهد گسترش علوم و فنون مختف و ظهور دانشمندان و فلاسفه و مشاهیر بزرگ در آن سرزمین هستیم.

 

عضو شورای بررسی متون علوم اسلامی وزارت علوم اضافه کرد: امروز هم به رغم همه تلاش هایی که از جانب غرب علیه اسلام و مسلمانان می شود، همه به توفیقات علمی مسلمانان و این که بسیاری از دستاوردهای علمی بشری متعلق به مسلمانان است، اعتراف دارند؛ به گفته شهید مطهری «ما در تاریخ هیچ دینی نمی بینیم که بر پایه یک کتاب دینی تمدنی شکل بگیرد و در سایه آن تمدن علوم پیشرفت کنند، این فقط در اسلام است». 

 

بسیاری از احکام اسلام بدون حکومت قابل اجرا نیست

وی سپس به بیان وجهه احکامی اثبات حکومت اسلامی پرداخت و گفت: از منظر احکام، اجرای بسیاری از احکام اسلامی در گرو تشکیل حکومت اسلامی است. برای نمونه، نمازهای جماعت و نمازجمعه یک جایگاه حکومتی هستند و حکم لزوم اثبات عدالت امام جماعت، به معنی حکومت عدل در جامعه است؛ ثبوت هلال، روزه، امر به معروف و نهی از منکر، اجرای حدود الهی و قضاوت همه از ابواب حکومتی دین هستند. اساسا اسلام طوری است که بسیاری از احکام آن بدون حکومت قابل اجرا نیست.

 

عضو هیأت امنای پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تشکیل حکومت اسلامی و پیاده سازی کامل بعد اجتماعی و حکومتی دین را تنها در قیام حضرت مهدی(عج) و در دوران ظهور ممکن دانست و خاطرنشان کرد: امام زمان(عج) با حکومت جهانی اسلام، همه وجهه های حکومتی و اجتماعی اسلام را محقق و هرآنچه را که در فقه و اخلاق آمده است برای جامعه به ارمغان می آورند.